Het vangen en wegschoppen van een bal

Heeft je kind moeite met het vangen van een bal? 

Om een bal te kunnen vangen moeten de ogen de beweging  van een object kunnen volgen dat met snelheid nadert. Dit omvat visuele vaardigheden van convergentie, divergentie en accommodatie.

Sommige kinderen:
  • Brengen beide handen te laat naar elkaar
  • Schrikken als de bal visueel net voor hen is

Convergentie

Als de ogen zich focussen op een object dichtbij dan bewegen beide ogen naar elkaar zodat de hersenen een duidelijk en één beeld kunnen zien.

Divergentie

Wanneer de focus verder weg moet bijgesteld worden, moeten de ogen uit elkaar bewegen om een breder gezichtsveld in te nemen voordat ze weer samenkomen om tot één duidelijk beeld te komen.

Accommodatie

Het vermogen van de ogen om te convergeren, te divergeren en te convergeren op snelheid Dit is nodig om de visuele scherpstelling aan te passen aan de snelheid.

De mogelijkheid van de ogen om te kunnen accommoderen is ook nodig voor o.a.
  • Rijden met de fiets, go cart,…
  • Overschrijven van een bord of boek
  • Volgen van een naderend object
Het minder vlot kunnen vangen van een bal heeft o.a. te maken met een beweging te kunnen volgen met de ogen. Er is een minder goede samenwerking aanwezig tussen ogen en handen. Het kunnen bewaren van balans speelt ook een rol. 

Heeft je kind moeite met het vangen van een bal of andere motorische vaardigheden? Contacteer ons gerust, wij zorgen voor een behandeling op maat van het kind.

Heeft je kind moeite met het wegschoppen van een bal?

Om een bal te kunnen wegschoppen moet je op één been kunnen staan en met het andere been zwaaien zonder om te vallen. Dit is pas mogelijk als het kind over voldoende statische balans beschikt in combinatie met het onafhankelijk gebruik van twee lichaamshelften. Daarnaast is het kunnen controleren van de oogbewegingen ( convergeren/divergeren/ accommoderen) ook van belang.

Het minder vlot kunnen weg schoppen van een bal heeft mogelijk te maken dat het bewaren van balans en/of het controleren van de oogbewegingen minder vlot verlopen. 

Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Heb je een vraag? ​​​​​​​
​​​​​​​Aarzel niet om ons contacteren.

Contacteer Ons

Ontvang als eerste ons laatste
​​​​​​​nieuws per mail